Wandelen
Het is de meest pure vorm van bewegen waar ons lichaam voor gemaakt is: wandelen. Een wandeling zorgt voor aanmaak van endorfinen in je brein. Deze neurotransmitters dragen bij aan het verminderen van je stressniveau en pijn ervaring. Daarnaast kunnen endorfinen juist zorgen voor een fijn gevoel. Emoties zijn makkelijker te reguleren tijdens een wandeling. Door fysiek in beweging te komen, lijkt het of ook gedachten makkelijker in beweging komen en je problemen beter vanuit een ander perspectief kan zien. Het is gemakkelijker je gedachten te ordenen en wanneer je wandelt.

Natuur
De plek waar je wandelt heeft daarnaast invloed op de effecten van het wandelen. Natuur heeft een rustgevend effect op je brein. Van oorsprong is de natuur ten slotte de natuurlijke omgeving van de mens. In het groen worden je zintuigen op een prettige manier geprikkeld. Je ziet, hoort, ruikt en voelt de natuur. Dit helpt veel mensen om makkelijker in contact te komen met hun eigen gevoelens en emoties.

Uit onderzoeken blijkt dat mensen die dichterbij natuur of groene gebieden wonen, minder psychische klachten hebben dan mensen die verder weg van het groen wonen. Stresshormonen zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline nemen af tijdens een wandeling in de natuur.

Door het wandelen naast elkaar, is het voor veel mensen ook makkelijker om zich open te stellen. Het voelt minder kwetsbaar. De natuurlijke buitenomgeving creëert een omgeving van openheid en ruimte, waarin er altijd ruimte is voor wat je voelt, denkt en ervaart.

Buiten therapie
Bij buiten therapie betekent dit letterlijk dat we de therapie buiten laten plaatsvinden. Wandelend op jouw tempo. Als je het niet volhoudt of niet prettig vindt om de hele sessie te wandelen, kunnen we ook een deel van de sessie op een bankje zitten. De sessie duurt even lang als een sessie in de praktijkruimte.

Tijdens de wandeling bespreken we de dingen die we anders zittend zouden doen. Hoe is het afgelopen week gegaan, waar ben je tegenaan gelopen, waar heb je mee geoefend? Al wandelend bespreken we deze onderwerpen en bekijken we ook waar je komende periode mee kan gaan oefenen.

Als je bij mij in behandeling komt, zullen we in principe ten minste één sessie buiten laten plaatsvinden, zodat je dat kan ervaren. Verder overleggen we wat bij jou en je hulpvraag past.

Ook bij minder goed weer kunnen we toch buiten afspreken. Een warme jas of regenjas biedt bescherming tegen kou of (miezer) regen. Bij echt slecht weer zullen we de afspraak wijzigen en vindt de afspraak plaats in de praktijkruimte.

Meer weten?
Wil je meer lezen over het effect van buiten zijn, wandelen en buiten therapie? Lees dan eens over de invloed van wandelen op het brein, dit artikel waarom naar buiten gaan gezond is , dit stuk waarom wandeltherapie werkt of hier een nieuwsbericht over therapie in beweging. Recent postte ggz.nl ook een samenvatting van een artikel over therapie in de buitenlucht.

buiten therapie